Vakantie is coming! Ook vandaag krijgen de kinderen bij ons vakantie.

 

Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar onze kinderen keken enorm uit naar de vakantie. En dan vooral even uit de routine. Even wat anders. Niets moeten, gewoon mogen.

En ja, uit ervaring weet ik dat ook hier de verveling dan al snel toeslaat.

“AARHHGGHH ik verveel me! Er is ook helemaal NIETS! te doen!”
Herkenbaar?

 

En, herken jij dat ook? Dat je moet wennen aan rust en niets hoeven. En dat dat al snel aanvoelt als verveling?
Is dat een slecht ding? Gaan we ons dan weer vermaken of afleiden met onze telefoon of televisie.  Of is het juist een mogelijkheid om weer eens wat anders te bedenken. In beweging te komen en iets te ontdekken wat je misschien ook heel erg leuk vind en wat goed bij jou past. Je weer kunnen vermaken met stokjes en blaadjes. De hele dag aanrommelen en het geluk in de kleine dingen vinden.

Is jullie vakantie al helemaal volgepland? Of is er ruimte voor saaiheid & verveling? Introspectie, dagdromen en erachter komen of je nog wel op je juist pad zit?

Verveling of saaiheid geeft je brein eindelijk eens rust van al die prikkels om je heen. Je brein gaat in een soort stand van ‘dagdromen en introspectie’. Je vermogen om te focussen kan dan herstellen.
En je wordt er vindingrijker van. Van introspectie en dagdromen krijg je vanzelf creatievere gedachten!

Verveling of saaiheid heeft zelfs evolutionair nut. Het is een emotie, een gevoel, net als angst, vreugde en verdriet. Hiervan weten we dat het mensen helpt om te overleven. Om te rennen van gevaar, om bij de groep te kunnen behoren. En ook verveling is blijven hangen in de evolutie. Als we ons vervelen, gaan we iets zoeken om te doen. Iets nuttigs of iets leuks. Daar waar we vroeger wellicht voedsel gingen zoeken als we ons gingen vervelen, kunnen we nu wellicht zinvolheid en zingeving vinden.
Vanuit rust krijgen we ruimte om te voelen wat we wille en van daaruit zien wat we nu willen gaan doen en welke stappen we het liefst willen gaan zetten.

We gaan in verveling immers iets zoeken wat we leuk of nuttig vinden! En dit raakt onze waarden!

Dus waarom wachten we eigenlijk zo vaak op de vakantie? Die vakantie die een keer per jaar, en voor sommigen misschien twee keer per jaar voorbij komt?
Pak eens regelmatig tijd om terug te schakelen. Je hoeft je niet direct te gaan vervelen (de meningen zijn verdeeld of we altijd zover moeten gaan), maar een prikkelarmere omgeving doet al wonderen om ruimte in je hoofd te scheppen en terug te gaan voelen in je lijf!

Ga lekker het bos in, het strand op of mijmer in je eigen achtertuin of terras!

Pak gewoon eens wat vaker tijd voor jezelf!

HSP?

En voor de HSP-ers onder ons; Doordat je wellicht wat vaker moet terugschakelen vanwege de grotere hoeveelheid prikkels die je binnenkrijgt en vervolgens diepgaander verwerkt, is het goed om deze pauzetjes misschien net wat vaker in te passen. Doordat je extra goed van binnen van voelen (dus ja, uit je hoofd!, naar je lijf!) heb je net wat vaker die check of jij nog op jouw juiste pad zit. En heb je ruimte en rust om jouw creatieve brein zijn werk te laten doen!

Terugschakelen voor de vakantie!

Ondertussen ga ik terugschakelen. Toch niet meer die laatste eindsprint richting de vakantie. In plaats van met een vol hoofd, nog na stressend van de drukte wil ik dit jaar met rust en ruimte op vakantie gaan. Genieten van de voorpret. Genieten van de trip ahead!

Mijn website is voor een groot deel klaar. Mijn homepage, coaching, werkwijze, visie en over mij is nu ‘so far so good’. Nu nog even wel mijn administratie bijwerken.

Mijn hele gave ideeën en plannen voor de trajecten ‘sensitieve groei, ADD your lifestyle en de moed om te falen” staan op papier. De uitwerking moet nog even op zich laten wachten.

En alle leuke en gave ideeën die mijn hoofd vast nog binnen gaan vallen, krijgen een plekje in mijn schrift. Een vaste plek waar ik alles op kan schrijven zodat ik het niet vergeet (of kwijtraak 😉 )

Want hoe ik mijn werk ook leuk vind en er echt van geniet. Is het nu ook tijd voor mij om van wat anders te gaan genieten. Vakantie, mijn gezin, lekker naar buiten en straks heerlijk genieten in de tent op de camping.

Voldoende tijd om een wat anders te doen. Nieuwe gebieden, dorpjes en plaatsen te ontdekken, de locale producten te proeven, een rondje te rennen in onbekende heuvels en op zoek gaan naar nog meer andere ontdekkingen.

Voldoende tijd voor rust, ruimte, inspiratie, introspectie en creativiteit.

Fijne vakantie allemaal!

 

Inspiratiebron: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/een-ode-aan-de-verveling-waarom-het-goed-is-af-en-toe-niets-te-doen-te-hebben~bf054bd6/