Waarom ik dol ben op pompoen en pompoensoep bij mij regelmatig op het menu staat in de hersft en winter! 

De dagen worden weer korter en het wordt frisser buiten. Wij maken in de deze periode minder serotonine aan, onze ‘feel-good’ neurotransmitter. Serotonine is een kalmerende neurotransmitter en is verantwoordelijk voor een normaal slaappatroon.

Een serotonine tekort kan je merken aan o.a. meer vermoeidheid, een enorme trek in zoet,  slapeloosheid, verhoogde pijngevoeligheid, een prikkelbare darm, depressieve gevoelens, kort lontje. 

Wat we vaak gaan doen als we een serotonine tekort hebben is dat we zoet gaat eten. Maar dit zorgt ervoor dat ons serotonineniveau alleen verder daalt.

Nu weet ik dat ik gevoelig ben voor een serotonine tekort. En o.a. pompoen (vooral in de soep) helpt mij om het niveau op peil te houden. Lekkerder in mijn vel te zitten en de snacktrek te verminderen. 

Om je serotonine op peil te houden in deze tijd van het jaar is het belangrijk dat je voldoende tryptofaan (aminozuur) binnen krijgt en voldoende vitamine B1, B2, B6 en foliumzuur binnenkrijgt en je lichaam voedt met complexe koolhydraten (dus niet de snelle) om je serotoninegehalte in de hersenen op peil te houden.

Pompoen is juist een voedingsmiddel die je makkelijk laat voldoen aan de complexe koolhydraten en de B vitamines en als je de pompoenpitten mee blenderd in je soep, heb je een goede boost van je tryptofaanniveau.

Ik zeg allemaal aan de pompoensoep!

Voor een fijne volle pan:
1 kilo pompoen 
2 grote uien
2 teentjes knoflook
1 liter kippenbouillion of groentebouillion
olie / boter
2 – 3 theelepels kerriepoeder 

  1. Halveer de pompoen. Verwijder de zaden en draderige binnenkant, snijd de pompoen in parten en snijd met een scherp mes de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 2 cm.
  2. Snijd de uien in parten en de knoflook fijn. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn.
  3. Laat de bouillontablet oplossen in het kokend water. Verhit de olie in een ruime pan met dikke bodem. Fruit de ui, knoflook, peper met de kerriepoeder 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de pompoen toe en bak al omscheppend 2 min. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat op laag vuur 15 min. zachtjes koken.
  4. Neem de pan van het vuur en pureer met de staafmixer tot een egale soep. Schep de soep in kommen en verdeel er de crème fraîche over.

Bon appetit!