Gewoontes veranderen is supermoeilijk. En niet voor niets. Het zijn niet voor niets gewoontes, acties die we al jaren doen en die als vanzelf gaan. Acties waarbij wij niet hoeven nadenken en gewoon doen. Acties die geen energie kosten.  

Deze gewoontes kunnen zijn:
* snoepen en snaaien;
* veel stilzitten; 
* een of meerdere wijntjes drinken of biertjes; maar ook
* altijd maar doorgaan;
* aanpas- en please gedrag;
* uitstelgedrag;
* vermijding.

Ik noem dat de externe en interne ‘ondeugden’. Gedrag en gewoontes die wij altijd doen, maar waar wij eigenlijk niet blij van worden. Waarbij wij dus ergens van binnen voelen dat dit gedrag niet meer bij ons past, of niet past bij wat we eigenlijk willen. 

Wat nu als wij deze willen gaan veranderen? 
Dan komt er kortsluiting in ons brein. Bij elke nieuwe stap moet ons brein nadenken. En wij als mens en zoogdier zijn gewoon een beetje lui aangelegd. Namelijk, hoe minder energie wij verspillen hoe beter. 
De makkelijkste oplossing is dan ‘met kleine stapjes je gewoontes langzamerhand aanpassen’, dan wordt het vanzelf een nieuwe gewoonte.  Zo belast je je wilskracht niet te hard en is de kans op slagen het grootst. 

En dat werkt heel goed. Totdat het niet werkt, omdat de gewoonte dieper van binnen geworteld zit. En dat het niet zomaar een gewoonte is, maar een tool. Een tool om iets anders te bereiken.

Een voorbeeld: 
Ik ben best gek op een glaasje rode wijn. En er is ook niets mis mee om af en toe een glaasje te drinken. Maar rode wijn zorgt er ook voor dat ik mij even ontspan, of tenminste dat denk ik dan. Rode wijn heb ik namelijk in mijn brein gekoppeld aan een ontspannen fijn en gezellig moment. Iets met weekend of gezellig borrelen met vrienden. Nog niets mis mee. 

Maar het kan zomaar zijn dat ik ineens elke avond zin krijg in een (of meer) wijntje(s). Het is dan niet zomaar zin, maar een behoefte. ‘Ah… dat heb ik wel verdient vandaag’. Herkenbaar? 
Dus niet omdat ik ontspannen ben en gewoon zin heb ik een wijntje, maar juist omdat ik behoefte heb aan ontspanning.

En dan is dat wijntje geen wijntje, maar dat wijntje vult dan mijn behoefte aan ontspanning.  Inmiddels ben ik er wel achter, dat ik mijzelf voor de gek houdt wanneer ik mezelf vertel ‘dat heb ik wel verdient vandaag’. 
Met andere woorden…. ‘puf steun, wat een dag, ik ben moe en ik ben wel aan een wijntje toe’. Maar dat laatste klinkt natuurlijk niet zo leuk. Want dan moet ik aan mezelf toegeven dat ik mijn dag misschien wel anders in had moeten delen. Dus vertel ik mijzelf dat ik wel een wijntje verdien, dan voelt het ook nog als een beloning voor een dag hard werken. 

Inmiddels ken ik mijn eigen pappenheimers daarin heel goed en weet ik dat, wanneer dit gebeurd, ik meer rust in mag bouwen in mijn dagen en weken. En wanneer ik dit doe, mijn ‘behoefte aan wijn’ vanzelf verdwijnt. 

En eerlijk is eerlijk. Nog een laagje daaronder. Om die rust in te gaan bouwen was nog iets meer voor nodig. Want daar zat weer een innerlijke overtuiging onder. Om een lang verhaal kort te maken:  ‘als ik rust neem, ben ik niet goed genoeg’. 
Pas wanneer ik mij bewust werd van die innerlijke overtuiging. En mijzelf iets beter ging gunnen, kon ik meer rust gaan inbouwen. 

Tegenwoordig zie mijn ‘ondeugden’ dan ook niet als iets slechts, iets wat niet mag. Die behoeftes komen regelmatig nog naar naar boven, maar ik ze ze nu als signaal van mijzelf aan mijzelf, dat ik weer even bij mezelf mag inchecken,  mag kijken waar iets wringt, wat ik dan wel wil en hoe ik hier naar toe kan bewegen. 

Zo kan ik juist mijn leven steeds een beetje meer vormgeven zodat mijn leven beter bij mij past. Want daar waar je frictie ervaart, zit een behoefte of een verlangen achter in wat je wel wilt! 

Hoe fijn is het om zo te leren kijken naar je leefstijl en leven en op deze manier van binnenuit je leven en leefstijl vorm te gaan geven.  In het begin spannend, maar zo ‘life changing’. Je gaat je op allerlei gebieden van je leven beter voelen en je krijgt grip op je gewoontes, leefstijl en leven. 

 

Zo heb ik de laatst jaren op deze manier heel van mensen leren kennen en geholpen met gewoontes die te maken hadden met ‘iets anders’ dan gewoon van hun gewoontes afkomen. Zonder schuldgevoel, zonder iets niet te mogen. Maar met zelfkennis en van binnenuit. 

Wil jij dat ook? en ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? 
Kijk dan eens verder of mijn website, of maak geheel vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek. 

Stuur een berichtje naar 0572-220 011 (WhatsApp) of neem contact op via onderstaande knop.

Ik vind het leuk om je te leren kennen.