De afgelopen twee dagen heb ik mij mogen onderdompelen in de wereld van ont-stressen.  

Stress is overal en is hot. Stress heeft namelijk nogal wat fysieke impact als deze chronisch wordt. Dus wij zoeken vooral naar allerlei manieren om te ont-stressen of vooral ontspannen.

Maar hoe vaak kijken we werkelijk naar wat er onder onze stress zit?
Welke overtuigingen heb jij waardoor je doet wat je doet. Vind jij dat je altijd klaar moet staan voor je baas, je gezin, je partner, je vrienden, je familie?
Hoe uit zich dat fysiek? Hoe voel jij je? Wat ga je eten?  Plof je ’s avonds neer op de bank? Of ga je juist als een dolle sporten? Laat jij je schouders hangen? Of sta je rechtop?

En wat vertel je tegen jezelf? Ben je goed genoeg zoals je bent? Of denk je misschien dat je iets helemaal niet kan? Dan je niet goed genoeg bent? Dat een ander altijd beter is? Of dat je wel een keertje door de mand gaat vallen?

En welke waarden liggen eronder? Wat is er voor jou zo belangrijk? Presteren? De beste zijn? 100% inzet? Succes? 

Wat doet dit allemaal met jou en je draagkracht – veerkracht?

 Stress is voor mij helemaal niet iets negatiefs. Stress is eigenlijk best supergaaf. Het zorgt er namelijk voor dat je tijdelijk meer aankan dan normaal. Zoals wanneer je weg moet rennen voor een tijger, of juist die opdracht die je net op tijd af moet krijgen. Maar ook die belangrijke sportwedstrijd of spannende presentatie die je gaat geven. Stress zorgt er juist voor dat je net even wat extra’s kan geven.  Je draagkracht wordt tijdelijk vergroot.

Maar stress is niet iets wat langdurig moet zijn. Dan ga je je jezelf uitputten en raakt je lijf uit balans.

Als we werkelijk willen ont-stressen is het belangrijk om te kijken wat er onder die stress zit. Die stress aan gaan kijken. Ik heb zelf gemerkt dat dat best lastig is als je in je eigen gebruikelijke omgeving zit. Je denkbrein staat nog vol aan.
Je snap misschien wel werkelijk wat er gebeurt (met je hoofd), maar daar verandert er nog niet zoveel mee. Je lijf (gevoel) en acties (doen) mogen mee.

En dat is zo mooi aan wandelcoaching/ coaching in de natuur. Als je buiten bent in de natuur, raak je als vanzelf meer verbonden met je zelf. Je gaat meer uit je hoofd en in je lijf. Je bent er ook echt even uit en ontspant van nature. In deze omgeving is het veel makkelijk om echt contact te maken met wat er onder je stress zit, welke overtuigingen, fysieke reacties, interne stemmetjes en waarden belemmerend werken.
Maar ook welke overtuigingen, fysieke reacties, interen stemmetjes en waarden helpend werken.

 

Wil jij ook eens ervaren wat er bij jou onder jouw stress ligt? En wil jij ook ervaren wat jou juist helpt in het werkelijk gaan vormgeven van jouw dromen?