AD(H)D? Gebrek aan focus of energie? Misschien kan jij wel een extra dopamine boost gebruiken.
En dan bedoel ik niet die sugar rush die je misschien normaal wel eens gebruikt om die focus en energie terug te krijgen, maar echte duurzame dopamine levels.

Maar wat is dopamine? Dopamine is een neurotransmitter. Dit betekent dat het een signaalstofje is, of wel communicatie moleculen. Ze worden gemaakt uit de voeding die je eet. Er zijn wel meer dan 50 neurotransmitters bekend, maar dopamine is één bekende en belangrijke.

Een tekort aan dopamine uit zich in energie-verlies, apathie, moeite met concentreren, moeite om op gang te komen, depressieve gevoelens, onrust, minder emotionele controle en weinig zin hebben in nieuwe dingen.

Een belangrijke plek waar dopamine een rol heeft, in is ons beloningssysteem in ons brein.

Ons lichaam maakt meer dopamine aan bij ‘pling’ op onze telefoon, suiker, gokken, gamen, roken, drugs, alcohol…  Daarom dat dit alles zo verslavend kan werken. Een beloningsgevoel in je brein, voelt gewoon lekker.  

Maar dopamine heeft ook andere rollen in ons lichaam. Naast dat het een rol speelt in ons brein, speelt het ook een rol in ons zenuwstelsel, ons verteringssystem, bloedvaten en immuun-systeem. Het is gelinked aan een goed werkend geheugen, cognitie, arousal, execitieve functies en gecontroleerde bewegingen. Best belangrijk dus om voor een goede balans te zorgen. 

Er is er echter een gezonde manier op te zorgen dat je voldoende dopamine hebt in je lijf en brein, zonder de verslavende negatieve effecten van bovengenoemde dingen

1. Zorg voor je juiste en voldoende voedingsstoffen Je kan dopamine bouwstenen vinden in donkere chocolade, noten zoals amandelen en walnoten, fruit en groente (vooral bananen en avocado’s), omega-3 rijke producten zoals zalm, makreel maar ook chia-zaad of lijnzaad, eieren, vlees (bijv. kip), en zuivelproducten (met name schapenkaas of melk).  

2. Eet voldoende anti-oxidanten. Neurotransmitter oxideren snel en dan kan je het stofje niet gebruiken. Dit is te voorkomen door voldoende anti-oxidanten te eten. Denk aan de vitamines C en E, bètacaroteen, seleen en zink. Die zijn volop te vinden in bladgroente, fruit en andere groenten.

3. Doe rustig aan met snelle koolhydraten en suiker Ja, het geeft heel snel die lekkere ‘sugar rush’, maar hoe sneller en hoger die sugar rush opkomt, hoe sneller en dieper het dal daarna volgt. En dan snak je weer naar de volgende sugar rush. Dit is om meerdere redenen niet gezond voor je lijf en niet lekker voor je humeur (mood swings). 

Koolhydraten zijn prima, maar probeer te zorgen voor langzame koolhydraten van bijvoorbeeld volkoren producten, groenten, fruit en bijvoorbeeld zoete aardappelen.

4. Kom in beweging. Beweging zorg ervoor dat er meer celreceptoren worden aangemaakt in je brein, waardoor de dopamine die er zit beter opgenomen kan worden. Dit is o.a. de reden dat bewegend leren ook zo goed werkt. Tijdens het bewegen, kan je brein meer nieuwe verbindingen leggen, maar ook de stofjes beter opnemen.

5. Slaap voldoende. Je brein verbruikt weinig dopamine terwijl je slaapt. Dus als je goed en lang genoeg slaapt, heb je meer over voor de volgende dag. Een gezonde slaap van 8 uur per nacht is voor van alles goed, maar dus ook voor je dopamine niveaus.

Je bent goed zoals je bent. Laat je leefstijl voor je werken i.p.v. tegen je werken. Of het nu gaat om gewicht, energie, HSP of AD(H)D, er is een leefstijl op jou afgestemd waardoor jij weer lekker in je vel gaat zitten en je voluit kan leven! 

Meer weten? Neem contact met me op of kijk eens bij mijn aanbod.