Ik heb mij altijd al vanaf jongs af aan geïnteresseerd in voeding en beweging. Vooral omdat ik op jonge leeftijd mij altijd erg moe heb gevoeld en een gezonde dosis aan focus ontbrak op school (de typische dromer) en ik al snel dat ik door anders te eten en te sporten mij beter voelde, meer energie kreeg en wel kon doen wat ik zo graag wilde doen.

Om dit echt te laten werken en vol te houden in een steeds drukker wordend leven, heb ik alles wat ik toen wist, in een eetschema en beweegschema gestopt voor mezelf. Want zo had ik het immers toch geleerd. Het SMART maken van je doelen. Zo hoorde het toch?

Het hielp ook niet mee dat ik een dromerig, snel afgeleid hoofd heb. Dan zijn SMART doelen juist goed om te doen wat je moet doen toch?

Maar wat er vervolgens gebeurde, was dat ik de hele dag gestrest rondliep…. En het ergste nog, ik had het op dat moment nog helemaal niet in de gaten. Mijn slim bedachte schema was een hele grote bron van STRESS en ONZEKERHEID geworden.

Immers elke keer dat ik een taak niet deed, voelde dat als FALEN en dan kon ik toch net zo goed stoppen? Of weer alles opnieuw gaan plannen.  

Mijn dromen en doelen, actiepunten? 
Mijn dromen, mijn doelen, dat waar ik eigenlijk voor wilde gaan, waren keiharde actiepunten geworden. Iets wat mijn hoofd had bedacht, maar waar ik eigenlijk helemaal geen zin meer had. Weer iets erbij op mijn al veel te lange AFVINKLIJSTJE, wat zich inmiddels ook al had gevuld met een takenlijstje voor werk, het huishouden en het gezin. Weer iets wat moet. Mijn eigen gefabriceerde dwangbuis.

En deze manier van werken, deze manier van het inrichten van mijn leven. Met allemaal dingen die om verschillende redenen moeten, is uiteindelijk de grootste reden geweest waarom ik uiteindelijk in een burn-out ben beland.

Dit werkte dus niet voor mij. Maar wat dan wel?
Ik werk inmiddels niet meer SMART, maar FUZZY aan mijn gezonde leefstijl! En dat levert mij zoveel meer vrijheid, motivatie en plezier op!

Om te weten wat FUZZY is, is het handig dat je eerst weet wat SMART eigenlijk is.

 Er wordt namelijk meestal gewerkt met het SMART maken van doelen. En eerlijk is eerlijk, voor een boel mensen is het SMART maken van doelen een goede manier om concreet met een actie aan de slag te gaan. Dus als SMART werkt voor jou, blijf het gewoon doen! Het is geenszins dat er maar een manier is die goed zou kunnen werken. Gelukkig is iedereen weer anders.

SMART staat voor:
S = Specifiek
M = Meetbaar
A = Acceptabel
R = Realistisch
T = Tijdgebonden

Wat gebeurt er, als je je doelen SMART maakt?
Je maakt van je doel een specifiek, meetbare, acceptabele, haalbare, tijdsgebonden taak!
Of van je doel meerdere specifiek, meetbare, acceptabele, haalbare, tijdsgebonden taken!

En daar begint de schoen voor mij te wringen. Want hoe vertaal je jouw mooie dromen en doelen tot haalbare to DO’s.
Dit is iets wat voor mij onmogelijk is gebleken.

Mijn dromen, mijn waarden, mijn reden om op te staan in de morgen, het waarom ik wil werken aan mijn gezondheid en een gezond leefpatroon in een taak of actie vormgeven is niet te doen.

Vrijheid, verbondenheid … hoe maak ik hier een gezondheidsdoel van?
Mijn dromen en waarden gaan over een gevoel van vrijheid en verbondenheid, iets kunnen betekenen en bijdragen aan de wereld, het beleven van nieuwe avonturen. Samen genieten. Hoe maak ik hier een gezondheidsdoel van?

Ja, ik wil gezond, fit en vitaal oud worden met voldoende energie en focus om te doen wat ik zo graag doe. En daarom is het belangrijk dat ik gezond eet, voldoende beweeg, op een gezonde manier met stress om ga en voldoende herstelmomenten inplan.

Het risico zit hem er dus eigenlijk in, dat ik die losse onderdelen tot doel ga maken en daarmee mijn werkelijk doel uit het ook verlies, en daarmee mijn intrinsieke motivatie.

Dat ik ‘het niet meer eten van een reep chocolade’ het doel laat zijn, in plaats van mijn droom om mensen te helpen dichter bij zichzelf te komen, te leren kennen wie ze werkelijk zijn en daar blij mee zijn en een leven in te richten zoals dat voor hen werkt. Op deze manier hoop ik de wereld een beetje mooier, vreedzamer en blijer te maken. En als ik daaraan denk, kan ik prima een stukje chocolade eten en kan ik de rest van de reep laten liggen.

Als ik daaraan denk, vind ik het fijn om manieren te vinden waarop ik meer groente gedurende dag binnen kan krijgen en voldoende fruit. En inmiddels helpt het natuurlijk wel dat ik het verschil ben gaan merken wanneer ik gezonder bezig ben of wanneer ik ook even terugval in oude gewoontes. Het zijn dan niet die gewoontes die mij echt dwars zitten, maar wel dat ik me niet meer voel zoals ik me graag wil voelen. En dat zorgt er weer voor dat ik de boel weer oppak en mijn gezonde gewoontes weer oppak.

En dat grotere plaatje is voor mij mijn FUZZY doel!

FUZZY staat voor:

Feestelijk; Mensen moeten er lol in hebben om voor het halen van de doelstelling te gaan.
Uitdagend; Het doel moet spannend zijn, op het randje van het haalbare. Een doel moet liefst bijna onmogelijk zijn.
Zuiver; Het doel moet weergeven wat je echt wit.
Zinnelijk; Mensen moeten een prettig opwindend gevoel hebben bij een doelstelling.
Yes!; Een doelstelling moet enthousiasme oproepen. YES!

En ja, het kost soms wat T van tijd om achter jouw FUZZY doel te komen. In mijn geval ettelijke jaren. Maar dit hoeft niet zo te zijn! Jouw FUZZY doel zit al in jou en samen kunnen we op zoek om die te vinden en te bereiken!

Wil jij ook werken vanuit jouw waarden en dromen aan een leefstijl die echt bij jou past?

23 januari begint er in de mylittlebluezone community een challenge, waar we hier op een fijne manier aan gaan werken!

https://www.facebook.com/groups/mylittlebluezone/