Blue zones zijn gebieden in de wereld waar mensen gezond en vitaal oud worden. Deze plekken zijn onderzocht en er zijn negen geheimen voor een lang, gezond (en gelukkig) leven uit gekomen.

Het bijzondere is, dat deze negen geheimen in de verschillende blue zones, anders worden ingevuld. Er is dus geen één ultieme oplossing. Hoe gaaf is dat! Er zijn verschillende voedingsgewoontes, andere dagelijkse bezigheden en andere omgevingen waarbinnen je kan floreren. Je kan dus je eigen ‘blue zone creëren’ die werkt voor jou!

En wat mij misschien nog wel het meeste aanspreekt in het hele verhaal is juist de aandacht die geschonken wordt aan verbinding (ook mooi ‘sense of community’ genoemd) en zingeving (een goede, fijne reden om elke morgen op te staan, leven naar je waarden) naast voeding, beweging, slaap, ontspanning (time to slow down) en stress. Alles is immers met elkaar verbonden via onze brein – buik connectie in onszelf en in connectie met de fysieke en sociale omgeving. En deze factoren worden worden nog wel eens vergeten of onderschat binnen het hele spel van gezondheid en welbevinden.

A ‘sense of community’, een veilige thuishaven waar je mag zijn wie je bent. Waar je kan bespreken wat je meegemaakt. Waar je opgevangen wordt wanneer het nodig is. Waar je leert je emoties te voelen en uiten. Waar ook gelachen wordt en waar je plezier hebt. Een plek waar je werkelijk veerkracht ontwikkelt, waarmee je op de golven van de grillen van het leven kan meevaren.

En zingeving. De reden om op te staan in de morgen. Dát waar je naar uitkijkt om te gaan doen. En datgeen waarvoor je buiten je comfortzone wilt treden om nieuwe dingen te bereiken, zien en ervaren. Dat wat ‘makes you feel alive’.

Maar ‘erbij horen’ en het gevoel van verbinding is niet altijd voor iedereen even gemakkelijk en vanzelfsprekend. Want wat als jij je altijd een beetje anders hebt gevoeld, wat als jouw brein de wereld net even anders ervaart dan de meeste mensen. Wat als jij omgevings-gevoelig bent en misschien ook nog eens alle informatie dieper verwerkt. Of als jij ergens op de lijn van neurodiversiteit buiten het midden valt? Wat betekent dit voor jou? Wat betekent dit voor jouw gevoel van verbinding?

Ben je altijd geaccepteerd voor wie je bent? Dat jouw anders, je zo gaaf maakt. Of ben je jouw gedrag gaan aanpassen aan wat je dacht wat de wereld wilde zien? En als je het dan hebt over leven naar je waarden. Weet jij eigenlijk wel wat die van jou zijn? Want soms is het misschien voor jou wel makkelijker om te zien, voelen en ervaren wat iemand anders nodig heeft dan wat jij zelf nodig hebt.

En ik denk dat dit het stuk is van de blue zones waar we erg veel van kunnen leren. Een omgeving te creëren en/of op te zoeken waarin je kan floreren. En dat begint voor een aantal mensen misschien wel bij een stuk zelfkennis, zelfacceptatie en zelfcompassie. En vanuit je authentieke zelf echte verbinding kunnen maken met je omgeving.

Hoe kan jij jouw eigen kleine blue zone stukje bij beetje gaan vormgeven? Zodat dit werkt voor jou en jij voluit kan gaan leven. Waar heb jij behoefte aan?

Vind je het leuk om hier verder mee te gaan en vind je het leuk om met gelijkgestemden elkaar te motiveren en inspireren?
Kijk dat eens bij de besloten community ‘My Little blue zone’.